16-08-2021

De andere kant

Alles is relatief. We beschouwen de wereld om ons heen altijd vanuit een bepaald referentiekader. Maar er is altijd een andere kant. Het kan altijd erger. Of het kan altijd beter. Of ‘het weer in Italië is mooier nu. ‘

En zo is het ook met verbouwen. Het is ontzettend leuk om gasten met belangstelling voor ons project rond te leiden op de bouw. De meesten verzuchten dan na een aantal bemoedigende complimentjes: ‘…maar wat een werk moet er nog gebeuren…’
Dat is inderdaad de ene kant van het verhaal.

Vandaag, voor het eerst, sprak ik een man die likkebaardend rond keek. Eentje bij wie de handen net als enkelingen die hem voor waren geweest, gaan jeuken. Maar deze man sprak de volgende woorden: ‘Jullie zijn over het dooie punt heen’.
Ik voel dat ook graag zo.

We hebben het nu in het hoogseizoen dagelijks lekker druk met grasmaaien, terreinbeheer, beesten en campinggasten verzorgen (let wel: ieder van hen verdient evenveel aandacht, zorg en respect) bouwplanning, toiletten en stallen schoonmaken, ontbijtjes maken voor de B&B en bouwwerkzaamheden.

We genieten enorm van de momenten dat gasten voor een derde of zelfs vierde keer terugkomen, of dat we mensen mogen verwelkomen die enthousiast vertellen dat ze zijn getipt door kennissen die eerder te gast waren, of doorverwezen zijn door campings in de buurt.
Er waren daarnaast meerdere B&B-gasten die terug kwamen om te kamperen. Of zelfs een paar dagen mee gingen klussen!

We beginnen het gevoel te krijgen dat we De Snippert aan alle kanten aan het opbouwen zijn. De fysieke basis staat, en het recreatieconcept aan de andere kant, begint ook vorm te krijgen. Fantastisch om dat te mogen ervaren.

Het gaat er nu wel om spannen; De komende anderhalf tot 2 jaar moeten we er hard aan trekken. We maken plannen om komende winter het campingsanitair te kunnen realiseren zodat we volgend jaar klaar zijn voor nog grotere groepen tijdens Slag Om Grolle en Zwarte Cross.

Tegelijkertijd willen we medio 2023 onze kamers in het achterhuis klaar hebben voor recreanten tijdens de aangename seizoenen. En bedrijven (meerdaagse trainingen en seminars tot 20 personen), tijdens het winterseizoen.

Mooie vooruitzichten allemaal. De sloop is definitief afgesloten we zijn aan het bouwen. Lego’en 2.0, zeg maar. Over het dooie punt heen en naar de andere kant kijken!Vorderingen op de begane grond

(meer…)
15-07-2021

Zoete inval en bijstand

Wat een merkwaardige maand. Peter R de Vries is niet meer. Limburg overstroomt door zware regenval en Nederland schroeft de Coronaversoepelingen terug vanwege inschattingsfouten rond Deltavariant van Covid.

Hoeve de Snippert ziet een ongekende stroom toeristen tegemoet en we treffen dus voorbereidingen om daarop in te spelen. Zwager Emiel werkt aan uitbreiding van de stroompunten, en BnB-gasten besluiten te komen kamperen, maar zoeken daarnaast bezigheden op de bouw tijdens de regendagen halverwege deze maand.
Hulde dus aan Hugo, die tekent voor een hele wand, inclusief deur, op de verdieping!

Verder hulp van een toevallige voorbijkomer uit Groenlo. Fons biedt zijn kluskwaliteiten aan en voegt de grootste gaten in de wand rondom de kozijntjes. Superblij mee.

Loes en haar klasgenoten zien hun examengala in het water vallen en de alternatieve gelegenheid om te kunnen ‘shinen’ in avondjurken en mooie pakken wordt twee dagen voor datum door school geannuleerd. Maar dan blijkt Hoeve de Snippert voor hen een uitstekend alternatief. Genoeg ruimte binnen, maar ook buiten gelegenheid voor een prachtige fotoshoot. Na een kleine stadstour met de oude DS, langs school en examenlocatie, blijkt het landgoed van onze hoeve ook een prima fotolocatie te zijn.

01-06-2021

Dunne planken

Ooit werkte ik samen met en collega uit Apeldoorn. 14 jaar heb ik met hem samengewerkt. Wat hebben we veel gelachten. We delen allerlei kleine understatements en anekdotes. Ondermeer een telefoongesprekje dat hij met een klant voerde. Die had gezegd dat er bij het bedrijf destijds iemand werkte (hij doelde op mijn collega) “en die saagt van dik hout dunne pe-lanke“.

Van Dik Hout had ooit een hit: Stil in mij’. Daar moest ik even aan denken. Het was in deze blog ook stil in mei. Niet dat er op De Snippert niets is gebeurd. In tegendeel. Er zijn veel spreekwoordelijke dunne planken gezaagd

Op wat kitwerk na zijn alle vier de badkamers voor de B&B in het oude achterhuis klaar. Twee zijn al in gebruik (tijdelijk) door de campinggasten.
Want we staan nergens nog echt actief genoemd (met uitzondering van www.groenlo.nl) maar hebben al behoorlijk veel aanloop.

We zijn zogezegd gezellig in bedrijf. Hoe mooi is dat! Verder is het terrein redelijk klaar qua basisaanleg en alles is dichtgegroeid met een mooie grasmat. De jonge aanplant loopt uit en de tuintractor draait overuren, en de wereld draait maar door…

We worden er stil van.

21-04-2021

Support

April doet wat hij wil. Zo moest er veel gebeuren op De Snippert maar helaas waren er omstandigheden die weer eens roet in het eten gooiden. Je kan wel mooie ambities hebben, maar het leven blijkt niet altijd maakbaar. Er zijn soms zaken die de praktische uitvoer van plannen in de weg staan.

Wat is het dan prachtig als je merkt dat er support komt uit onverwachte hoek. Met name broer Emiel en snoekenvriend Herman, zetten gewoon de caravan hier neer om te kunnen blijven slapen en volgende dag door te kunnen klussen! Wat verzetten jullie veel werk. Waarvoor superveel dank.

Dankzij die hulp zijn we alsnog in staat om eind van deze maand twee bnb-badkamers helemaal functioneel te hebben zodat we campinggasten van een comfortabele douche en net toilet kunnen laten genieten.

Dan was er ook nog een spontane aanbieding van nicht Janneke die haar tafeltennistafel en luxe hangmat een plek gunde waar die weer beter tot hun recht kwamen. Dank dank!

Voerman installatietechniek zet alles op alles om de laatste aansluitingen just in time voor ons te fiksen en een hergebruikte ketel van Jan Petersen in bedrijf te stellen voor de badkamers. (Antoine weet wat er komt kijken bij het opknappen van een boerderij. We gingen mooi gelijk op, maar hij ligt inmiddels zelf een flinke strobaal voor.)

Onze stro- en hooiman Thomas heeft ons gematst met bemesting en doorzaaien van de weide en Huub (huubhuub met de barba-truck) kwam mooi op tijd de mesthoop legen zodat er niet zo’n stinkende berg op het terrijn ligt.

Noaberschap in optima forma. Beste noabers, soulmates en familie; nogmaals bedankt voor alle support!

21-02-2021

Lijntje leggen

Het is wel even trekken en duwen maar dan ligt er een mooi slakkenhuis in ieder badkamertje. Daarmee is alles dat aan installatie in muren en vloeren van het sanitair moet worden ingebouwd klaar. Komende vrijdag kan de smeervloer er in. Het lijkt erop dat we de planning gaan halen en dat de badkamertjes in het voorjaar klaar zijn voor gebruik.
En hebben we ook wat geleerd?
allereerst, als de installateur zegt “knielappen op en gaan!” Dan is dat niet een soort grapje of metaforische uitspraak. Want na vijf uur kruipen over die metalen vloermatten heb je het wel een beetje gehad.
en als iemand je adviseert om de muren mooi haaks te maken en met het leggen van de eps (piepschuim) vloerplaten valt het op dat er een wand niet in het lood staat, dan kan je er op rekenen dat je dat met de vloertegels ook gaat zien en dan kan je niet meer terug. Dus tussendoor ook nog maar een extra binnenwandje op lattenwerk gesteld en gemonteerd. Maar voor de rest gaat het goed. We kunnen niets maar leren veel!

07-02-2021

Witte deken

En toen klopte de weersvoorspelling toch! Heel apart om wakker te worden in een andere wereld. En toen de ervan van de oud eigenaar bij de overdracht van het huis ons liet weten dat er ‘s winters op zolder wel een stuifsneeuw naar binnen zou kunnen waaien, dachten we; jaja dat zien we dan wel, en na de eerste snewuqbuien in de winter van 2018 dachten we; ziejewel, je kan ook overdrijven! Maar nu we te maken hebben met echte sneeuwjacht En Dat in combinatie met de kilgoten die nog niet winddicht waren kwam eea toch even apart ‘binnen’…

25-01-2021

Nonstop

Nadat de aannemer afgelopen zomer met een kapotte kabel in een nat achterhuis de aardlekschakelaar om zeep heeft geholpen, Zaten wij om de haverklap zonder stroom op hoeve de snippert. Tijd om de middeleeuwse stoppenkast te vervangen. Gelukkig kregen wij tijdens de jaarwisseling van een bouwbedrijf uit het zakelijk netwerk een heel mooi aanbod en mochten een kantoorgebouw voor de sloop leeghalen. Een aantal stoppenkasten kwamen daarbij als hoofdtrofeeen mee. Zo hebben we op de boerderij maar ook in de kapschuur een prima stoppenkast hangen, geïnstalleerd door zwager emiel (goudwaard) en kunnen we weer non-stop zagen, boren en ook magnetronnen.
Ook is michiel non-stop doorgegaan met de wanden en electra van de bnb badkamers In het achterhuis. Hier kunnen we nu echt al een beetje ervaren hoe de ruimtes er uit gaan zien!

04-01-2021

Cellenblok

Ja, het lijkt een cellenblok en feitelijk is het dat ook. Maar het blijven geen stalen kooien! Dit is het ‘metal-stud’ frame voor de vier badcellen. Het sanitair van de beganegrondkamers voor de B&B.
Deze vier badkamers hoop ik voor het aanbrekende campingseizoen klaar te hebben, zodat eventuele campinggasten gebruik kunnen maken van de sanitaire voorzieningen. Er moet nog wel eerst wat werk verzet worden:
Electra in de wanden aanleggen, vloerverwarming voorbereiden, doorvoeren maken voor het sanitair op de bovenverdieping, koud- en warmwaterleidingen aansluiten en doorvoeren, aardingsdraden aansluiten op CAP (Centraal Aardingspunt) luchtbehandelingsunits ophangen tussen sanitairruimtes en verdiepingsvloer, vervolgens wanden vullen met isolatie, dichtmaken met OSBplaat en gips, doucheputjes aansluiten, afwerkingsvloeren storten, wcreservoirs en potten monteren, wastafelmeubletjes monteren en tegelen.

Bijna klaar dus!

13-12-2020

Meters met impact

Lekker veel meters kunnen maken. Veel effect door het aanbrengen van de buitenbekleding van de gevel rondom de terrasdeuren van de ontbijtkamer. Grote verrassing dat buurman Huub met de shovel het erf op kwam om weer wat grond en zand heen en weer te trekken en net voor het donker een notenboompje dat in de verdrukking stond uit de oude boomgaard te verplaatsen. Superblij. Ziet er echt weer heel anders uit buitenom.

07-12-2020

Planten en plunderen

Tja, even weinig aan de bouw zelf kunnen doen de afgelopen maand. Hoewel we druk bezig moeten met badkamers maken, dienden zich andere klussen aan. Met de herfst in de lucht werd het tijd om plantgoed te poten. Het erfinpassingsplan voorzag in uitbreiding van de boomgaard en bosstruweel op de geluidswal. Dus we hebben een paarhonderd hazelaars, vuilbomen, lijsterbessen en krenten gehaald en gepoot, we zijn wat Hulst rijker en daarnaast zijn 9 grote walnoten geplant van 2 meter hoog. Dat kleed lekker de boel aan. Daarnaast is het in de herfst omrijd om aan ei dejaarskaarten te denken en een klant waar ik dit ieder jaar trouw voor verzorg, bood mij een tweetal kantoorpandEn aan in Den Bosch Waar appartementen in gaan komen. Voor de sloop kmocht ik daar uithalen wat ik dacht te kunnen gebruiken. Enfin. Den Bosch is niet naast de deur, maar zo’n buitenkans laat je niet lopen. Dus een goed coronaproof plan gemaakt en hulptroepen ingeschakeld. Een weekend daar geweest om alles voor te bereiden en afgelopen zaterdag met Joop, ietje, maaike, Jesse, angeline, Mike, ans, Geert en emiel, een vrachtwagen vol spullen gehaald. Meterkasten, brandhaspels, noodverlichting, deurdrangers en voor de camping toiletbezigheden, wastafels en allerlei dispensers. De huur van de bus is bekostigd met de opbrengst van de closeinboilers die ik heb mee kunnen nemen. Dat was dus weer een goeie snelle en productieve actie. Grote waardering en dank voor de genoemde hulptroepen. Die hebben weer extra Spaarpunten verdiend voor een bnbovernachting.

24-10-2020

Oversteken

De herfst is ingetreden. De blaadjes vallen, het weer is guurder aan het worden. Gelukkig zit het dak weer dicht. Want de herfst is de oversteek van zomer naar winter. We bereiden ons voor op meer binnen leven en werken. Maar hoe mooi zou het zijn als het dak nog een kleine halve meter extra over zou steken…

De herfstvakantie is bij uitstek geschikt voor deze klus. Gelukkig had de aannemer al wat materiaal laten komen. Helaas hadden zij geen tijd om dit klusje zelf nog te klaren dus dan maar zelf aan de slag. Volgens een oud Kakelbonts gezegde: ‘Ook zoiets, heb ik nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’, is de mindset snel gemaakt. Gewoon beginnen te timmeren en schroeven. Het heeft vijf dagen gekost, maar dan heb je ook wel een echt AF-dak, MET inbouwspotjes!

24-10-2020

Onder de pannen

Kijk, dat er al heel lang niets is toegevoegd in deze blog, wil natuurlijk niet zeggen dat er niets gedaan is he…
We waren namelijk bezig met grote dakdingen. Tussen de coronagolven door zijn we de afgelopen maanden enorm geholpen door onze trouwe vriendenclub. In 3 zaterdagen hebben we het nieuwe dak dichtgelegd. En deze hulp bij -relatief corona-veilige- buitenactiviteit was zeker niet vanzelfsprekend, maar wel enorm gezellig. Gelukkig hadden we er mooi (zeker de eerste zaterdag) en droog weer bij. En de gemeenschappelijke lunch kon onder eigengelegd dak met voldoende afstand en ventilatie op de deel genuttigd worden.

Echt enorm bedankt. Zelfs onze campinggasten hielpen mee, dus ‘chapeau’ voor Tonnie, Martine, Gert, Wilma, Marina, Emiel, Angeline, Mike, Rutger, Vincent, Petra, Loes, Harm, Wim, Ietje, Joop, Robin, Monica, Margryt, Peter en Rianne. [in willekeurige volgorde]

16-09-2020

3x Ander onderdak

Inmiddels Zijn de dakplaten gelegd. Ging natuurlijk weer niet helemaal vlekkeloos. Bij het uitladen van de dakplaten begaf de kooiaap het waardoor de Vredenseweg een ochtend geblokkeerd was door twee grote vrachtwagencombinaties en een servicemonteur een reparatie uitvoerde aan de olieleiding van een kooiaap op ons erf.

Maar het dak zit dicht en de voorbereidingen kunnen worden getroffen voor het leggen van de pannen. Intussen heeft Rene uit Veenendaal zich weer een dag uitgesloofd en samen met Michiel het verrotte platte tussendakje vervangen.

Het derde andere onderdak gaat met minder euforie gepaard. Carole is plotseling in het ziekenhuis opgenomen met een alvleesklierontsteking. De oorzaak is een galblaas vol met stenen. Dat moet operatief verholpen worden maar dat kan niet zolang die klier onrustig blijft.

Voorlopig dus even heen en weer pendelen naar Ziekenhuis in Winterswijk, waar de zorg overigens uitstekend geregeld is. Enfin, voldoende reden voor weer wat minder activiteit op deze blog zal je begrijpen. Maar dat halen we later in.

06-09-2020

Verzachtend

Allereerst zijn we heel veel mensen Excuses verschuldigd. Het schijnt dat er nogal veel berichten met typfouten op deze blog verschijnen. Sorry sorry sorry. Wonend op zo. Heerlijke plek als onze hoeve, Vertoeven we het liefst zoveel mogelijk buiten. Nieuwe berichten worden dan ook vaak via smartphone toegevoegd ipv een laptop of desktop. Het is dan wel een beetje behelpen met de kleine digitale toetsen En er gaat weleens wat mis. Gelukkig krijgen we dan ook van trouwe lezers vaak opmerkingen daarover. We proberen alles daarna zo snel mogelijk aan te passen. Maar momenteel ligt de prioriteit een beetje bij het in goede banen leiden van de bouw. Ik hoop dat dat als verzachtende omstandigheid zal worden geaccepteerd. De mannen van winters bouwtechniek doen goed hun best om het dak weer dicht te krijgen. Maar vaak is het toch wel even handig als ik even in de buurt ben om een keuze te maken voor de een of de andere wijze om iets ‘op te lossen’ of soms is het handig als ik op tijd iets kan voorbereiden zodat de aannemer een eerstvolgende dag weer verder kan. Zo heb ik zaterdag met rene (van de groenelaan in veenendaal), de donateur van onze trekkershut, het verrotte platte dak hersteld. En zoals alles had ook deze klus weer voldoende uitdagende verrassingen in petto. Maar…het is weer gelukt! Maandag kan de aannemer het dak dichtbranden met dakleer. En daarmee gelijk een mooie aansluiting maken op de dakplaten die nu bijna het hele dak van het achterhuis dicht maken. Wat een mooie stap alweer!

Op de camping hebben we Ben uitgezwaaid. Onze eerste officiële gast. We mochten hem een seizoensplaats aanbieden, wat volgens mij goed is bevallen want zijn caravan staat dicht in de buurt gestald zodat hij ook volgend jaar weer makkelijk en snel weer op de Snippert geïnstalleerd staat. Wat helemaal leuk zou zijn, is dat zijn fiets maatje ook al interesse heeft getoond vor een seizoensplek in 2021. Van harte welkom.
En net nu het bijna lijkt alsof het seizoen ten einde loopt, kunnen we uitkijken naar de eerste De Waard tent op ons terrein. Als het goed is zijn we vanaf half september gastheer voor een late vakantie van mijn paardrijmaatje uit veenendaal met haar man. Die moeten natuurlijk wel kunnen douchen, dus ook nog snel maar even een hele rustieke boerderijdouche in elkaar geklust!

23-08-2020

Under construction

De tijd vliegt. En wat gaan we hard. Het grootste gedeelte van het dak is nu klaar voor het leggen van de dakplaten. Afgelopen vrijdag werd daarvoor een kraan geplaatst. Alle gebintwerk is nagekeken, slechte stukken vervangen en ontbrekende kolommen terug geplaatst. Om goed en veilig aan de sporen van de bovenste kaphelft te kunnen werken, hebben we toch maar vast de verdiepingsvloer gelegd. Wat een mooie ruimte heeft dat boven opgeleverd! Voordat de isolatieplaten gelegd kunnen worden, hebben we op advies van de aannemer de eiken gebinten laten stralen. Al het vuil is er in één klap van af. Maar wat een verschrikkelijke zand- en stofbende geeft zoiets op de bouw. Enfin, na weer een halve dag vegen en scheppen is dat er ook weer uit, en ziet het oude gebintwerk, er weer prachtig uit!

25-07-2020

Machinerie

Inmiddels zijn er campinggasten en AirBnB werpt ook zijn vruchten af. Via dit platform is ons appartement in het voorhuis bijna nonstop geboekt deze zomer. Op onze geimproviseerde (want geen sanitair) camping staan mensen die zelfvoorzienend zijn in toilet en douche.

Wat er wel geregeld is: De kapschuur is voorzien van stroom, aanrecht met dubbele wastafel met koudstromend water en stortplek voor chemisch toilet.

Wij voelen ons klein en dankbaar. We hebben inmiddels hele leuke en fijne gasten mogen ontvangen. Wat een fijne mensen staan er om ons heen. Als het nodig is, staat er dan tevens een compleet Veenendaals leger dat als een geoliede machine het hele pannendak leegwerkt.

De jongetjes van de camping kijken hun ogen uit. ‘s ochtens een graafmachine die de geluidswal afwerkt, overdag een hoogwerker die in een bakje mensen omhoog tilt om aan het dak te werken en ‘s avonds een shovel die dakpannen komt lossen. Meisjes vermaken zich met miertjes, piertjes, slakjes en visjes in de waterbak, en de grotere boerderijdieren.

De volwassenen komen af en toe uit hun rustige campinghoekje achter de kapschuur vandaan en staan alles vol verbazing en bewondering te bekijken;
“Wat gebeurt hier veel in korte tijd, en waar haal je al die mensen vandaan, het lijkt wel een lopende band”.

Inderdaad, wel even iets om stil bij te staan! Naast alle diesel en olie verbruikende machines, loopt er ook voor de zoveelste keer een trein op liefde en vriendschap. Het gaat als een speer. De dakpannen lijken uit zichzelf van de 11 meter hoge nok naar beneden te vliegen. Onderweg gaan ze van hand tot hand, worden via de stijger op de grond neergestapeld.

Rutger, onze goede BigBandvriend, die er ook al voor de zoveelste keer is, Robin, een oude bekende die hier al de meeste klusmeters van allemaal heeft liggen, en Rianne, een oud-collega van Carole, ook regelmatig voor klussen te porren, voegen zich als vanzelf in de familiemachine van zwager Emiel, schoonzus Marina en nichten Sharon en Angeline. Indrukwekkend. Dat is het!

05-07-2020

De kop is er af.

Dit weekend hebben we de laatste grond aangevuld gekregen om de boomgaard mee uit te breiden, Rutger en Wim zijn komen helpen om het eerst deel van de pannen van het dak te halen en we hebben campinggasten (!!) Vrienden van de DS-club zijn een weekend te gast bij ons. En er is een caravan gebracht voor een seizoensplek. Dus dat betekende : zorgen dat het gras gemaaid is, het aanrecht in de kapschuur voorzien van stromend water en afvoer, licht maken onder de kapschuur, buiten zorgen voor watertappunt, enz.
in de aanloop daarnaartoe op vrijdag de pannenlift opgezet met de aannemer.
Uiteraard heb ik flink meegeholpen weer die vrijdag en dus was er tijd ‘over’ we besloten met de mannen van WintersBouw vast een beginnetje te maken met de pannen. Zodat in een beetje de gang te pakken zou krijgen. Maar bij het weghalen van de pannen vielen de panlatten gewoon naar beneden. De lattten dus, waarlangs we Langs de sporen over het dak Zouden moeten gaan lopen…

“Zie je het zitten” vroeg Pim, van WintersBouw. “Nee”, antwoordde ik. Maar we spraken af dat ik mocht bellen op zaterdag als het niet lukken zou met de lift verzetten …

Dat gaat dus niet werken bedacht ik me. Ik ga daar geen risico mee lopen. Terwijl de mannen druk met de zaak aan het bellen waren om alsnog op korte termijn een verrijker te regelen voor de dag erop (wim en rutger zouden komen helpen) gleed er een prachtige DS met caravan het laantje door de camping op. Onze eerst campinggasten arriveren en ze hebben Lotte meegebracht uit ede. Heel kort, maar zo gastvrij mogelijk tussen de regelstress door, de plek aangewezen dus. Gelukkig waren onze vrienden van de snoekenclub op de hoogte van de activiteiten.

Uiteindelijk bleek niet een verrijker maar een hoogwerker nog geregeld te kunnen worden. Daarmee hebben we een prachtig begin kunnen maken op zaterdag, met het afhalen van de pannen,

terwijl ook een tweede caravan werd geplaatst voor komend seizoen.
Man wat zijn we opgeschoten. Het is nu echt begonnen. De bnb loopt, de camping loopt en de kop van het dak is eraf.

28-06-2020

Vele handen

Vele handen maken licht werk, zegt men. En dat hebben we de afgelopen weken ook ervaren. Hoewel we dit weekend al de tweede boeking via Airbnb gehad hebben, hebben we toch doorgewerkt want ook de campinggasten staan te trappelen en er moest nog veel gebeuren. Vorige week zijn Peter en Margryt geweest, onze wandelvrienden. De kapschuur was aan een opfrisbeurt toe en dat was een behoorlijke klus waar die twee zich in hebben vast ‘gebeitst’. Met een supermooi eindresultaat!!

ondanks dat er wel wat ‘reuring’ was hebben onze eerste gasten uit utrecht zeer genoten van de plek en de ruimte. De vuurschaal en het uitgebreide ontbijt vielen zeer in de smaak. Hulde aan Carole en Loes!

Loes kan trouwens behoorlijk opscheppen! Zij ‘batste’ in haar eentje heel wat zand in de put, toen de waterleidingen eenmaal op zijn plek lagen.

Dit weekend kwamen Ans en Geert, Jesse en Maaike en Wim Klavers ons weer helpen. De checklist werd helemaal afgevinkt. Steiger afbouwen (die michiel met Geert, van de aannemer, en Emiel op vrijdag gebouwd hebben, onkruid uit weide, stenen in container, rioolaftakking maken, campingaanrecht ophangen… het is allemaal gedaan! Supertof van de trouwe vriendenschare. Er is veel gedaan en het was een heerlijke zonovergoten en vruchtbare zaterdag.
onze tweede gasten, uit Duitsland hebben ook weer enorm genoten van alles en beloonden ons met prachtig fotomateriaal van de flamingo’s.

21-06-2020

Watermanagement

Na alle goede werken hiervoor beschreven was het me het weekje wel: eerst veranderde het zorgvuldig op afschot gelegde afvoernetwerk op zondag in een blubberige chaos door een hardnekkige wolkbreuk op zondag. Na dat hersteld te hebben, stond afgelopen zaterdag onze benedenverdieping bijna onder water door een lekkende hoofdwaterleiding. Maar enfin alles is gelukkig opgelost. Ook daar zijn we uiteindelijk zonder kleerscheuren doorgekomen.

13-06-2020

Stevig bezig

Echt lekker stevig bezig geweest dit weekend. Allereerst is gisteren de werkvloer in het achterhuis gestort. Het erf stond weer eens lekker vol met busjes en vrachtwagens. Om 7.00 stond de man van de betonpomp vrijdag al naast het huis en 5 uur later en twee en een halve betonwagens later lag de vloer er in . Dit is een van de grote projecten die loopt ter voorbereiding op het vervangen van de slechte stukken in het dak. We hopen voor de winter een nieuwe kap te hebben.
het tweede grote project dat loopt is het bedrijf. Redelijk onverwachts is er belangstelling van zowel kampeerders als benb gasten. Voor de camping moet er dus waterleiding naar de kapschuur en afvoer daar vandaan. Dus veel graafwerk te doen op het erf. Maar we willen het ook netjes hebben als de benb gasten arriveren… volgend weekend (!) dus een volle planning en GAAN! Vandaag graven en komende week de afvoer compleet erin en de geulen weer dicht. Dan ligt het er hopelijk vrijdag allemaal weer netjes bij.

08-06-2020

Nadering

Om op de Vredenseweg te komen moet je via de approche. Die naam stamt uit de tijd van de slag om grolle. Een approche is een naderingsloopgraaf. Meestal in zigzagvorm. Nou, mijn naderingsloopgraaf is in dit geval een rechte lijn. Ik graag naar de rioolpompput toe, in de hoop (…) de leidingen te vinden die de klicmelding laat zien. Als deze gevonden zijn, kan de rest met de machine gedaan worden. Zo stort ik mij na kantoortijd nog even in het diepe aardse om mij letterlijk te verenigen met Grollse historie.

05-06-2020

Kaders en ‘grids’

30 jaar houden stramienen je als grafisch ontwerper bezig. Maar een boerderijrestauratie brengen begrippen als kaders en grids naar een ander level. Carole frist met het schilderen van de betonnen stalraampjes onze schuren flink op en met de betonmatten legde ik vandaag in ons achterhuis een mooie basis om op verder te bouwen!

23-05-2020

Drempelmomentje

Vandaag is weer een mijlpaal gehaald. De kastenkamer is al een tijdje min of meer ‘opgeleverd’, maar nu is ie echt af! Marco heeft de laatste drempel op de overloop geplaatst en daarmee is de verdieping wat mij betreft officieel geopend. Waar ooit twee tochtige kamertjes en een enorme open lege zolder was, is nu een warme bovenverdieping met vier ruime kamers (met bergzolder (!)).

Een hele gezellige en productieve dag gehad met de hele familie Cenijn uit Zoetermeer/Pijnacker (!)

15-05-2020

Waterhuishouding

Riolering en water aanleggen. Ff spannend. Maar gewoon doen. Met een duidelijke tekening van de installateur en alle spullen voorhanden moet het lukken. Ik ga aan de slag met Laserafstandmeter, rolmaat, scheppen, pvcbuis, lijn, sokken, bochten en uponor-assortiment waterslangen en tyleenbuis. Lekker spelen in de zandbak dus.

21-03-2020

Corona

Het is bizar hoe deze ziekte om zich heen grijpt. Alles staat in het teken van hygiëne en veiligheid. Omzien en rekening houden met elkaar.
de supermarktschapoen worden leeggehamsterd en bouwmarkten draaien top. Want Nederland is aan huis gekluisterd en gaat massaal aan het tuinieren, klussen in huis en op de wc.
Hoewel voor iedereen de toekomst onzeker is en we van dag tot dag leven, besteden wij de weekenden ook maar nuttig in en rond huis.
het voelt heel raar en erg dubbel, maar met voldoende materiaal in huis en lange to-do-lijstjes, zijn we met de kastenkamer aardig goed op weg. Vanochtend zijn de wanden en plafonds helemaal glad opgeleverd en primerklaar. Toch ook wel lekker om weer stappen te maken. En even onze dagelijkse zinnen te verzetten.

15-02-2020

Stormachtig

Ja het zijn stormachtige tijden. We horen de voorboden van Dennis om het huis fluiten. Afgezien van wat aardewerk op straat kwamen we redelijk door Ciara . Naast de meteorologische stormen is het ook nog steeds planologisch onrustig. Het ene na het andere alternatieve plan moeten we afserveren. En er is onverwachts groot (lees duur) onderhoud aan auto nodig, de computer gaat stuk enz enz. Barre tijden dus. Maar we hebben nog wat kolen in het vuur dus geven de moed niet op.

22-12-2019

Braakbal

Beste lezers van deze blog: Als je ooit overweegt een Labrador of kruising met Labradorbloed aan te schaffen: Top! Een aanrader. Het zijn superhonden. Maar…

Overweeg te verhuizen naar een plek naast een dierenarts! Deze beesten eten alles. En dat is op een bouw al niet zo handig. Al eens een keer een heel achterwerk laten leegpeuteren omdat isolatie, touw en houtsplinters een aardig kunstwerk hadden gevormd waar niets meer langs kwam. Vanavond was het weer raak.

Aangezien de vogelhuisjes met vetbolletjes het wapen schijnen te zijn tegen de naderende processierupsplaag van komend seizoen, hadden we besloten eens flink wat van deze munitie in te kopen. Op een onbewaakt moment bleek Diesel een van de vetbolletjes te pakken te hebben en daar was ie flink mee aan het smikkelen.

Helaas bleek een ander bolletje te zijn verdwenen. Er lagen er twee…
Onze viervoeter moest deze met netje en al naar binnen gewerkt hebben. En zo belandde hij wederom met een onsmakelijk vooruitzicht op een onmogelijk tijdstip bij de dierenarts waar het ding met netje en al met de achtste braak-actie weer tevoorschijnkwam.

Die hangen we maar niet meer in de boom…

30-11-2019

Reflexie

Het is goed soms om even op de rem te trappen. Het zet je stil bij wat je doet en het geeft tijd om te overdenken wat je deed. In de vaart van het deurdenderen neem je soms te weinig ruimte voor reflexie. De afgelopen weken hebben we op advies van Dinant de plannen qua uitvoering even laten liggen. Dat leek alsof er niets gebeurde. Maar onze goede raadgever en achterbuurman ontkende dat ten stelligste; “Er is juist heel erg veel gebeurd.”

We hebben de plattegrond van de B&B naar aanleiding van de gedwongen pauze in de bouw nog eens vanuit ander perspectief bekeken en heroverwogen. Vanuit economisch opzicht hebben we een visie ontwikkeld die ons niet alleen geld bespaart in de uitvoering, maar die zeer waarschijnlijk ook door onze doelgroep beter zal worden gewaardeerd. Door een wijziging in de plattegrond zijn de kamers met slaapvide vervangen door vier BG-kamers met alles gelijkvloers en één appartement op de verdieping.

Gasten die ‘s-nachts gebruik willen maken van tiolet, hoeven daardoor geen hoge trap af en op. Bovendien is in de bouw het aantal trappen terug gebracht van vier naar één. En met een doorlopende verdiepingsvloer is meer stijfheid verkregen in het gebouw, waardoor de constructie vereenvoudigd kan worden.

Wij zijn op basis van dit plan alle onderdelen ‘eigen’ aan het maken. Dat wil zeggen dat we van alle onderdelen zelf willen weten hoe het gemaakt gaat worden. Dat geeft ons meer gevoel bij de bouw en we hebben een beter beeld bij wat het uiteindelijk gaat kosten. Daardoor zijn we op een betere manier voorbereid en kunnen zelf tijdens de bouw knopen doorhakken als dat nodig is.

Het betekent wel dat we wat meer tijd nemen voor offerteaanvragen en advisering. Maar daardoor leren we ook meer over de verschillende elementen van de bouw.

In deze tijd van bezinning en onderzoek krijgen we de hulp aangeboden van een oude vriend uit Zoetermeer. Marco heeft ons in het huis aan de MIddellaan in Veenendaal ook geholpen met verschillende klussen en ik weet me te herinneren dat hij handig is met de freesmachine.

Ik had dus bedacht dat hij me mooi kan helpen met de uitdaging om onze verdieping in het woonhuis nu eens eindelijk van drempels te voorzien. Een klusje dat is blijven liggen nadat onze aannemer begin 2018 zijn spullen inpakte om eerst verder thuis aan de gang te gaan vanwege de bruiloft van zijn dochter die vanuit het ouderlijk huis wilde trouwen.

De opgestepelde kluslijst hier kon ie helaas niet meer afwerken en daarmee bleef de overloop op de verdieping drempelloos. Nu, na bijna 9 maanden heb ik onine vier eikenhouten drempels besteld en deze zijn door Marco perfect op maat gezaagd en gefreesd.

Marco maakte voor ons de overloop met drie slaapkamers en een kluszolder tot één geheel. Het resultaat is verbluffend. We hebben plotseling een verdieping in plaats van een verzameling met losse ruimtes.

Alleen nog even afkitten en dan is het helemaal af!

24-11-2019

Weg die puinhoop

En op een zekere ochtend vult het erf zich weer met groot materieel. Maar nu ook echt VULT!

Terwijl de trekkers zich opstellen naast het achterhuis schuift een shovel met dieplader langs het keukenraam. Daarop een vreemdsoortige installatie dat later de helft van een opvouwbare puinbreekmachine blijkt te zijn. De andere helft staat nog achter een vrachtwagen op de weg te wachten tot er een plekje vrij is op ons land.

Ja, geen boerenprotest dus, maar wel een bonte verzameling stoere profielbanden.

In een m van tijd staat alles op het weiland en is het een flinke bedrijvigheid. Alles rijdt door elkaar heen en weer. Er staat een kraan op de berg met betonbrokken en bulldozers schuiven puin voor zich uit. Op een lopende band gaan brokken naar boven en komt als gruis naar beneden.

Halverwege de dag is de rust weergekeerd en is eindelijk de grote puinhoop opgeruimd.

Alles dat over is, zijn 3 grote brokken fundering die gebruikt zijn als sloopkogel. Ze liggen nu als grensstenen achter op het wandelpad.

03-11-2019

Natuurmonumenten

Er waren vroeger wel eens van die programma’s op tv op zondag met prachtige natuurdocumontaires.

Nou, aan tv kijken komen wij op de snippert iets minder toe, maar als ik nu de deur uit ga om de hond uit te laten, stap ik tegenwoordig iedere keer zelf zo’n programma binnen!

16-10-2019

Radiostilte

Beste bezoekers, het is even stil geweest op deze blog. Eerst verscheen er wekelijks en later tweewekelijks een bericht en nu is het zo maar een maand stil. Niet goed!

Het heeft alles te maken met persoonlijke omstandigheden bij onze aannemer. Wij verwachtten, na een belangrijke bouwvergadering op 17 aug, uiterlijk 31 augustus van hem een officiele overeenkomst waarin alle gemaakte afspraken bevestigd staan. Een belangrijk document dat er zeker moet komen voordat wij grote uitgaven gaan doen voor de opbouw van de B&B. Maar juist in deze periode zijn er bij hem zorgelijke prive-omstandigheden waardoor dit op zich laat wachten. De bouw ligt dus stil helaas.

Intussen zijn we dan maar buiten aan het freubelen met een lekkere veranda waarin we hopen tijdens mooie herfstdagen nog heerlijk buiten te kunnen zitten bij onze tuinkachel. Het is een heerlijke familie-aktiviteit waarmee Robin met zijn Makita-assortiment weer eens lekker uit de voeten kan. Daarnaast is de familie Tuintalent (Ans, Geert, Maayke en Jesse) ons enorm aan het helpen met snoeiwerk in de bestaande boomgaard. Superfijn natuurlijk allemaal. Helaas is Geert vanwege gezondheidsredenen gedoemd tot een opzichtersrol. Die hij overigens met verve invult, gewapend met anderhalve meter pvc-pijp als aanwijsstok. (Diesel gaat er namelijk telkens vandoor met de houten versies daarvan).

16-09-2019

Zandbakken

In twee weken kan je behoorlijk wat zandtaartjes bakken. Binnen en buiten. Maar van spelen met vormpjes is niet veel gekomen. Het was wel lekker heen en weer rijden met trekkers en graafmachines op het erf.
Alle betonvloeren van achterhuis en oude veestal buiten zijn leeggemaakt en weg gesloopt. Waarom zoveel gedoe buiten terwijl we binnen aan de slag moeten?…

De mestputten binnen en buiten wilden we vullen met wit zand dat onder de vloer van de oude veestal lag. Nou die betonvloer liep uiteindelijk wel wat verder door dan we hadden gedacht. De graafmachines bleven krabben tot aan de boomgrens bij de sloot naar de buren. Bleek dat er in de achterliggende tijd heel wat beton en straatwerk overwoekerd was door gras. Nouja, uiteindelijk alles maar schoongeschoven en eruitgehaald. Dan ben je er ook maar gelijk van af en is de grond helemaal schoon.

Het resultaat is een enorme zandbak buiten met een gigantische berg brokken beton. Daar komt later een puinbreker voor. En het witte zand zal afgedekt gaan worden met een klein metertje teelaarde voor de uitbreiding van onze boomgaard.

Maar eerst kunnen we net zo veel zand graven zodat we binnen op de deel, in de melkstal en buiten in de mestopslagput weer gelijkvloers komen. En jongens, daar gaat echt heel veel in. Buiten doen de machines het werk, maar binnen moeten we veel met kruiwagen en schepjes doen. (toch een beetje spelen met zand dus, maar dan in het kwadraat) Gelukkig komen Emiel en Marina met Angeline er een schepje bovenop doen op zaterdag. Man wat kunnen die gaaaan! En Robin maar trrrrillennnnn…

30-08-2019

Brothers in arms

Ja tot de tanden gewapend en bewapend. Vandaag weer effe grof geschut ingezet om de met vlechtmattenverstevigde vloer in de melkstal te breken. Daar kwamen wij dus met de zwaarste sloophamer niet doorheen. Er moest een machine gevonden worden met voldoende power, maar die wel door wen deuropening kan. Van Clemens #zwolseveenbouw kwam de gouden tip: olminkhof te Neede.

Het resultaat: opnieuw nog meer puinhoop.

25-08-2019

Vuurwerk

Buurman Robert is ons komen helpen met de shovel om de laatste losgetrilde stukken beton weg te halen uit de deel. Hoe ontzettend blij kun je daarmee zijn zeg. Dat scheelt ons zoveel kruiwerk. 
Het is de bedoeling dat hij binnenkort al het beton komt ophalen en afvoeren. Voor die tijd moeten de planken van Tulp-Bijl ook van de betonplaat af. Aangezien daar nog een flinke stapel ligt te wachten om uitgezocht en ontspijkerd te worden, waren we heel erg blij toen Rianne Carole daar een dagje mee kwam helpen.

Intussen heeft Michiel zijn metsel-skills ontwikkeld. Een deuropening moest dicht en aangezien we hier nog voldoende metselstenen hebben liggen, was alleen nog metselmortel nodig. De kunst had ik ruim 30 jaar geleden goed afgekeken toen Gerda en Bert, van de Dragonder met hun nieuwe manegehal bezig waren.

Het enige dat nog uit de deel moest worden gehaald waren de stalen profielen waaraan de drinkbakjes van de koeien bevestigd zitten. Helaas zitten de moeren zo vastgeroest dat alleen de slijpschijf hier een oplossing biedt. Dat levert wel lekker vuurwerk op voor de foto’s!

10-08-2019

Hulptroepen

En dan zijn daar de hulptroepen. Wim, de dag na terugkomst van vakantie in de Ardennen en Robin met zijn broer Rutger staan ineens op de stoep op zaterdagmorgen.

Hoera, we kunnen meters maken. Het is flink zweten met die enorme sloophamer van Loxam. Zwaarder is er niet. Hij is bijna niet te tillen, maar dit geweld hebben we hard nodig om door de vloer heen te komen.

‘s Middags weer een gezellig volle lunchtafel, want Lotte en haar vriendin Linde waren er ook.

Uiteindelijk hebben we zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de verhuur-tijd en na het avondeten maakten Carole en Michiel de laatste meters vloer los. Om 22.30 keerde de rust in de Achterhoek terug…

08-08-2019

Oerend hard

Vanaf vandaag is er een begin gemaakt met het verwijderen van de betonvloer op de deel.
Michiel en Carole proberen samen dit klusje te klaren. Ook de mestputten moeten lek gemaakt worden. Dat is geen eenvoudig klusje. 
Trillen, sjouwen, trillen sjouwen. Na een lange pittige dag hebben we pas 1/5 van de deel weg. 
Dat beton is oerendhard! Het komt goed maar een paar extra handen waren fijn geweest. Helaas is het vakantietijd en kan niet iedereen fysiek zo’n klus aan. Ook robin is er dit weekend niet. We gaan maar rustig verder.

07-08-2019

Dog fence

Inmiddels is Diesel een slungelige, enthousiaste puber geworden die geen genoegen meer neemt met de beperkte ruimte die wij hem kunnen bieden. Hij wil de wijde wereld verkennen en hoe fijn is die onbekende wereld bij de achterbuurman. Helaas vinden daar de hond, de ganzen, de koeien en de kalfjes zijn bezoekjes niet zo fijn. Gefrustreerd maken ze met elkaar veel herrie. Aangezien we de buurman en de dieren graag te vriend willen houden moeten we een dag klussen aan de deel opschuiven om een onzichtbare omheining te maken.

Uiteraard is alles vooraf goed uitgemeten. Dus na uren draden trekken, hier en daar ingraven, daar en hier langs hekken spijkeren, door buizen voeren en door bramenstruiken vlechten, komen we rond 22.30 aan op het ‘moment supreme’. De circel is bijna rond, maar uiteindelijk constateren we dat we door alle hoekjes en het omhoog en omlaag voeren, een kleine 10 meter draad te kort komen, en dat op 300 meter (!).

Enfin, de volgende dag dan maar wat hoeken afgesneden in het bosje langs de oprijlaan. En uiteindelijk de draad rond gemaakt.

Na een korte test brengt het ons waar we zijn willen; Diesel ervaart tot waar hij mag gaan, en we kunnen hem gelukkig weer na een paar weken aangelijnd te houden, los laten op ons erf.

03-08-2019

Aan- en ontsluiting

Donderdag heeft Carole Michel, van AVB Terbraak, geholpen met het verwijderen van de roosters op de mestputten. De vrijdag erna moesten de putten gereinigd worden. Een vies klusje waar niemand op zit te wachten. Eerst met de zuiger de grote bulk in de giertank brengen. Daarna met de laarzen in de gecomposteerde poep en scheppen maar… Uiteindelijk is de klus mooi opgeknapt. Super fijn.